27 Aralık 2019
Sayı: SYKB 2019/01 (48)

Gelecek işçi sınıfının olacaktır!
AKP-saray rejimi geleceğini savaşa endeksliyor
Erdoğan’a karşı Erdoğan taktiği
Gerici hesapların sonu yok
“Sen şimdi haramilerin elindesin İstanbul!”
Asgari ücret vergiden muaf tutulsun!
Metal Grup TİS süreci ve görevlerimiz
Gerçek bir sınıf mücadelesinin imkanları
Atamalarda güvenlik soruşturmaları sürecek
Burjuvazi bireyciliği ve bencilliği dayatıyor
Tarihsel dönem ve devrimci parti - 1
Proleter hareketin ve halk isyanlarının yeni dönemi
Teslim Demir… Gerçek bir yaşam filozofu!
Hong Kong’daki son gelişmeler üzerine
İngiltere seçimleri ve Brexit
Trump’ın azil sürecinde rezalet diz boyu
Fransa genel grevinden gözlemler
LSG Sky Chefs’te grev yasağı
Sosyalistlerin “kadın eylemleri”ne katılımları üzerine
AKP’nin genelgesi şiddeti ve baskıyı boyutlandırıyor
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Vergi yükü işçinin sırtında…

Asgari ücret vergiden muaf tutulsun!

 

Vergi yükünün ücretli çalışanlar için %70, büyük banka ve şirketler için ise ortalama %5 olduğu Türkiye’de vergi konusu, üzerine en çok tartışılan, hatta ilk sıralardan inmeyen başlıklardan biri olmaya devam ediyor. Asgari ücret görüşmeleri sürerken “vergi adaleti”, “vergiden muafiyet” gibi meseleler de yapılacak zam oranı kadar tartışıldılar.

Verginin uygulanma biçimi, farklı toplumsal dönemlerde değişiklik gösterse de yoksulların ve emekçilerin tepkisinin açığa çıktığı bir başlık olagelmiştir. Yönetenlerin bütçede oluşturduğu gedikler emekçilerden alınan vergilerle çözülmeye çalışıldığında ve bu artık katlanılmaz noktaya geldiğinde isyanlar da ortaya çıkmıştır.

Vergi düzenlemesi (!)

Vergi ile ilgili son düzenlemeler geçtiğimiz haftalarda yapıldı ve 7 Aralık tarihli Resmi Gazete’de yayınlandı. Mevcut vergilere yeni vergi kalemleri (Dijital Hizmet Vergisi, Konaklama Vergisi vb.) eklendi. Her türlü hizmet alımı ve tüketim ürünleri içerisindeki bu tür dolaylı vergiler şüphesiz ki işçi ve emekçilerin bütçesini iyice dibe çekecektir.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 2019 Şubat’ında 134. kez toplanan Vergi Konseyi’nde ve sonraki dönemde gündeme dair her konuştuğunda, “Tabana yayılmış daha adaletli bir vergi sistemini en kısa zamanda hayata geçirmeyi arzuluyoruz.” demeyi ihmal etmedi Bakan Albayrak “adaletli vergi” derken, “Artan oranlı gelir vergisi”nden mi bahsediyor? Devletin herhangi bir adımı bunu işaret etmiyor.

Marx, vergi konusunda şunları ifade etmiştir: “Vergi alanındaki mücadele sınıf mücadelesinin en eski biçimidir. Bu nedenle devletin, verginin sınıfsal içeriğini ve bu sınıfsal ayrışmanın sömürücü doğasını örtbas edebilmek için eşitlikçi bir vergileme söylem ve biçimini yerleştirmesi gerekmektedir.”

Vergiler ve krizi hafifletmek

Krizin etkileri güçlü şekilde hissedildiğinde, döviz fırladığında, hayat pahalılığı arttığında en çok etkilenen işçi ve emekçiler olurken, vergi affından yararlananlar patronlar oluyor. Patronlar kriz dönemini kârlarını katlamanın manivelasına çevirirken, işçilerden anlayışlı olmaları, kemer sıkmaları, işsizlik psikolojisini göğüslemeleri bekleniyor.

Vergi, “devlet veya kamu kuruluşlarının kamu harcamaları için gerçek ve tüzel kişilerden yasal olarak toparladıkları parasal tutar” olarak tanımlanıyor. Devlet ekonomisinin temel taşlarından olan vergi, devlet giderlerinin çoğunu karşılayabilecek önemli bir kaynaktır.

Asgari ücret ve vergiden muaf olma talebi

Açlık sınırının altında olan ve yeni zamla da sınırı aşmayı başaramayacak gibi duran asgari ücretle çalışanlar, dolaylı ve dolaysız vergileri ödediğinde, kazancından en çok vergi ödeyen rekortmen kesimi oluşturuyor.

Toplanan vergilerin büyük kısmı KDV ve ÖTV gibi dolaylı vergilerdir. İşçi ve emekçilerden sağlanan bu vergilerin yanı sıra dolaysız vergi de yine emekçilerin kazancına göre yüksek oranda kesilmektedir. 8 milyon asgari ücretlinin 2019’un ilk 10 ayında ödediği vergi toplamı 25 milyar 224 milyon TL tutarındadır.

Kriz devam ettikçe asgari ücretlinin hissedeceği etkilerin daha ağır olacağını düşündüğümüzde “insanca yaşamaya yetecek asgari ücret”in “vergiden muaf” olması temel bir talebe dönüşmektedir. İşçinin kendisi ve bakmakla yükümlü oldukları için ödediği gıda, barınma, giyim, ısınma, elektrik, sağlık, eğitim gibi giderlerini karşılamaktan çok çok uzak asgari ücretle (4 kişilik ailenin söz konusu giderlerini baz alan yoksulluk sınırı 6.850 TL’dir) çalışanlar, gelir vergisini ödemekten muaf tutulmalıdır. Ayrıca sermaye düzenine karşı mücadelede aşağıdaki taleplerin ileri sürülmesi ihmal edilmemelidir.

- Her türlü dolaylı vergi kaldırılsın!

- Artan oranlı gelir ve servet vergisi!

- Vergiden muaf ve insanca yaşamaya yetecek asgari ücret!

 

 

 

 

Kayseri İşçi Birliği’nden asgari ücret açıklaması

 

Kayseri İşçi Birliği (KİB), 22 Aralık’ta asgari ücret açıklaması gerçekleştirdi. Sivas Caddesi’nde yapılan eylemde basın açıklamasını Kayseri İşçi Birliği Sözcüsü okudu.

Asgari ücrete ilişkin görüşmelerin ekonomik kriz koşullarında başladığını belirten KİB sözcüsü, “Kriz koşullarında asgari ücretimiz eridikçe eridi. Vergi yükümüz katlandı. Asgari ücretli milyonlarca işçi krizin ağır yükü altında inim inim inlemektedir” dedi.

Artan zamları dile getiren KİB sözcüsü, “Elektriğe doğal gaza hemen hemen her gün zam geliyor. Zamlar nedeniyle doğalgazı kullanamaz, çocuklarımızın temel ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldik” dedi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun sermayeyi koruğunu belirten KİB sözcüsü, “Asgari Ücret Tespit Komisyonu işçinin iyiliğini düşünmüyor. Sermayeyi korumayı, patronların istediğini yapmayı temel görev sayıyorlar. Bu nedenle asgari ücret komisyonundan işçinin hayrına bir karar çıkmaz” dedi.

TÜİK’in tutumuna değine KİB Sözcüsü; “TÜİK asgari ücretlinin kaybının 5,3 olduğunu söylüyor. TÜİK milyonlarca asgari ücretli işçinin aklıyla dalga geçiyor. Asgari ücret açlık sınırının altına düşmüşken, gerçek enflasyon yüzde 30 olmuşken, açlık sınırında ücreti bile işçiye çok gören TUİK! Rakamını al da git!” dedi.

Basın açıklamasının son bölümünde insanca yaşamaya yeten vergiden muaf asgari ücret için mücadele etmekten başka bir yol olmadığını belirten KİB sözcüsü, “İnsanca yaşamaya yeten vergiden muaf asgari ücreti söküp almak için birleşmek, her yerde birlik olmaktan, örgütlenmekten başka yol yok!” dedi.

Açıklama sırasında “Asgari değil insanca yaşam!”, “TÜİK rakamını al da git!”, “İşçilerin Birliği sermayeyi yenecek” ve “Kurtuluş yok, kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganları atıldı.

 

 

 

 

VİP Giyim’de direnen işçilerin çadırına polis saldırdı

 

Kocaeli Darıca’daki VİP Giyim fabrikasındaki sömürü koşullarına karşı DERİTEKS sendikasında örgütlenen ve işten atma saldırısıyla karşılaşan iki kadın işçi, soğuk, yağmur, çamur demeden fabrika önünde 36 gündür direniyordu. İşçiler 24 Aralık’ta çadır kurarak yağmurdan korunmak istediler. Bir saat sonra 5 ekip otosuyla direniş alanına yığınak yapan polisler, çadır kurmanın yasa dışı olduğunu öne sürerek saldırıya geçti ve çadırı kaldırdı. Gebze İşçilerin Birliği Derneği, polisin saldırısını ve işçi düşmanlığını teşhir ederek, sınıf dayanışmasını büyütme çağrısı yaptı.